Magyarországon szabadság?

Hazai Levél

(…) Sajnos a kilátások elég rosszak. Itthon nem hogy igazságszolgáltatás, de még ’jogszolgáltatás’ sem létezik a tapasztalataink alapján. Egyszerűen ítéletet szolgáltatnak, s azt a bírók valóban teljesen ’függetlenül’ teszik, legalábbis minden igazságtól függetlenül tehetik, semmiért nem vonhatók felelősségre, bármilyen hibás ítélet is születik. Elképzelhetetlen, hogy ilyen a világon akárhol megtörténhetne! Ez elkeserítő. Nem szeretném a hosszú és bonyolult ügyet részletezni, már azt hiszem röviden írtam egyszer róla. Sajnos a saját bőrünkön kell megéreznünk, hogy a Hazánk milyen rettenetesen nehéz helyzetben van. Ilyen mértékű korrupció-, ’viszont-korrupció’, amelyet az állami berkeken belül tapasztalunk, s oda-vissza működik, még soha nem létezhetett, ezt még az ’átkosban’ sem merték maguknak megengedni, mert persze akkor sem volt minden tökéletes.

Nagyon naivan, de bíztunk az igazságszolgáltatásban, de amióta egy kicsi bepillantást ’nyerhettünk’, hogy hogyan is működik, illetve nem működik, azóta megértjük a halálbüntetés ellenzőit is…

Nemzeti ünnepünk napján:

endrodi.JPGAlábbi versét több mint 100 évvel ezelőtt írta Endrődi Sándor, egyik neves magyar költőnk, akinek elévülhetetlen érdemei vannak az igazi Petőfi bemutatásával, s maga a Petőfi-kultusz megteremtésével. Költészete mellett igen jelentős irodalomtörténeti munkássága is volt, ám a nevét a közönség elől megpróbálták teljesen eltüntetni, s az irodalomtörténetben is mellőzni, „jelentékteleníteni”. A tanácsköztársasági rémuralom alatt 1919-ben, még a dolgozószobáját is elrekvirálták, akkor kapta második agyvérzését, amiből már sajnos nem épült fel, s 1920-ban meghalt. Ő szembeszállt a Nyugat új költészetével, s Lázadás című versében is hangot adott érzéseinek, de arról majd talán máskor, időszerűsége miatt most e vers-részletet idézzük, melynek aktualitása mit sem kopott, sőt!

Endrődi Sándor: PETŐFIRŐL (részlet)

Most kellene lantod
Viharának zúgni, süvítni,
S haragos lelked szilaj árjának
Tombolni, Petőfi!
Most kellene szíveket rázó,
Velőket tépő, vad erőddel,
Mennydörgő dalaiddal
Fölverned e népet,
S tüzelned a harcra,
Az újjáalakító,
Megváltó harcra!

Reklámok
Explore posts in the same categories: Társadalom

%d blogger ezt kedveli: