USA rakétabázis hazánkban?

Hamarosan jönnek a felmérők
2006. július 20. MNO
Augusztusban Magyarországon szemlélődnek azok az amerikai szakértők, akik rakétavédelmi komponenseknek keresnek telephelyet  Közép-Európában – jelentette a moszkvai Kommerszant.

A lap beszámolt az amerikai védelmi tárca szakértőinek csehországi szemleútjáról, amelynek során három lőteret tekintettek meg, megjegyezve: a szakértők május végén, június elején Lengyelországban jártak, augusztusban pedig  Magyarországra készülnek.

A washingtoni tárca szeptember végéig ki akarja választani a rakétavédelmi bázistelepítés helyszínét vagy helyszíneit, hogy létrehozási költségeiket benyújthassák a kongresszusnak a következő költségvetésbe való belefoglalásuk céljából – adta hírül a független orosz lap.

Egyelőre több változatot fontolgatnak a telepítésre: felszínen vagy föld alatt, egy vagy több országban; így a rakétákat telepíthetnék Lengyelországban, a radarokat Csehországban, az infrastruktúra fennmaradó részét pedig Magyarországon – írta az orosz lap az amerikai The Washington Postra hivatkozva.

A telepítés ellenfelei azzal érvelnek, hogy az amerikai bázis vonzó célpont lehet a nemzetközi terroristák szemében. A lakossági ellenállásra példaképpen a lap idéz egy cseh önkormányzati elöljárónőt: “Nem túl régen küldtük el az oroszokat más tájakra a rakétabázisaikkal, mire kellenek nekünk most az amerikaiak?”.

Ha az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeit telepítik Csehországban, valamint Lengyelországban és Magyarországon, akkor Oroszország kénytelen lesz megfelelő ellenintézkedéseket tenni, nehogy ezek leértékelhessék elrettentő nukleárisrakéta-potenciálját – mondta Viktor Jeszin, a hadászati rakétaerők volt vezérkari főnöke az Interfaxnak. (HVG.hu)

Reklámok
Explore posts in the same categories: Politika, Társadalom

%d blogger ezt kedveli: