Augusztus 20: halottak, sebesültek, szélvész, vízözön

file-icon.gif Tűzijáték, halottak: egy e-mailen múlt?
2006-08-20. — Már biztosan négy halottja és majdnem 300 sérültje van eddig az esti tűzijáték idején kitört viharnak. Még folyik a vasárnap esti budapesti viharral kapcsolatos vizsgálat, annyi azonban már tudható, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat 19 óra 39 perckor e-mailben piros szintű riasztást küldött a katasztrófavédelemnek, de ezt csak 23 óra 30 perc körül olvasták el – mondta Szilvásy György kancelláriaminiszter. Demszky, Gál J és Szilvásy is leállíthatta volna a tűzijátékot. Vizsgálatot rendelt el Gyurcsány Ferenc a vasárnap esti halálos vihar ügyében. Ez deríti majd ki, milyen időjárási előrejelzések álltak rendelkezésre, és volt-e lehetőség arra, hogy az eredeti forgatókönyvtől eltérjenek.

Tudták előre, de nem szóltak — A vihar, amelynek lehetőségére az Országos Meteorológiai Szolgálat már délelőtt figyelmeztetett, néhány perccel este kilenc óra, a tűzijáték megkezdése után tört ki. Óránkénti nyolcvan-száz kilométeres széllökések zúdultak a fővárosra, a tűzijáték megtekintésére összegyűlt emberek között pánik tört ki. Két ember a budai alsó rakparton vesztette életét. Itt egy fa dőlt egy 12 éves kislányra és egy 30-40 év körüli férfira – mondta el az InfoRádiónak Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője, aki hozzátette: a pesti oldalon egy idős nő halt meg. Egyelőre nem tudni, hogy sérülés, vagy rosszullét miatt.

A mentőszolgálat összesen 40 autóval szállította öt budapesti kórházba a sérülteket. Mintegy százötven mentős dolgozott a vihar után. A leggyakoribb sérülés a csonttörés és agyrázkódás volt. Sokak testébe üvegszilánkok fúródtak. Egy embert pedig villámcsapás ért. A fővárosi mentők segítségére vidékről is érkeztek szakemberek. A tűzijáték kezdetén 12 mentőautó volt a budapesti helyszíneken. /tovább a teljes beszámolóhoz/

Reklámok
Explore posts in the same categories: Társadalom

%d blogger ezt kedveli: