Demokratikus bordélyház, avagy a kurva szentté avatása

clearvision.GIFA címet afféle értelmiségi ébresztőnek szánom, arra az esetre, ha a szép szó és a józan érv már nem elég. Fordított világban élünk, ahol az agy altestre cserél, és felforgatott lelkivilágunk végterméke a címbeli szókapcsolás. A folyamat a meggyalázás, szentségtelenítés ellenpárja, amikor az érdemtelenből lesz a szent. (Tegnap írtam a Stockholm szindrómáról, melyben például a túsz és fogva tartói között megváltozik a viszony, ami akár barátivá vagy szerelmivé is válhat.) Országunkban alighanem minden lehetséges. Miniszterelnök mondhatja, valamennyi hírforrás visszhangozza, és köztéri gyülekezetekben harsog, hogy… Hadd hallja már mindenki csecsszopó korában, hogy… Így vonul be a félvilági (alvilági) jelzõ az irodalomba, legalábbis a politikaiba. A folyamat önjáró, sebessége hatványozódik, e cikk írásával akaratlanul is ezt segítem.
Miskolcon, a Szózatot idéző, “RENDÜLETLENÜL” feliratú szoborcsoport hátterében az Erotika fesztivált hirdetik. Pest zsidó negyedében (könyv is van róla) több színházban játszottak már kurva címmel darabot. Persze, ez lehetne a latinos mûveltség jele, ha a curvus (görbe, hajlott, romlott) szóra gondolunk. Ebből lett a curvatura (görbület, orvosi értelemben a gyomor görbülete), és a latin-görög párosításból származik a kurveométer, azaz görbületmérő, ami a térképeken ábrázolt kanyarok hosszának mérésére szolgál.
Valaki kitalálhatná már a parlamenti kurveométert is. Aki ismeri a legõsibb foglalkozást, tudja az ősi mondást is: a bordélyházban mindenki kurva.

Ferdületlen észjárással, görbületlen derékkal:

Dr. Nagy Attila
Debrecen

Reklámok
Explore posts in the same categories: 1956-2006, Társadalom

%d blogger ezt kedveli: