Megdöbbentő: a tüntetőket fenyegeti az NBH

2006. október 9. — Magyar Nemzet
Megdöbbentő közleményt adott ki a Nemzetbiztonsági Hivatal. A dokumentum békés tüntetőket fenyeget azzal, hogy különböző államellenes cselekményekért börtönbe kerülhetnek. – „Az NBH visszautasítja azt a reggeli napilapok egyikében megjelent, a tényeknek nem megfelelő tendenciózus állítást, hogy honlapján békés tüntetőket fenyegetett volna” – tartalmazza az iroda közleménye.

A közlemény úgy fogalmaz:

„Az elmúlt hetekben történt tüntetések – tekintet nélkül azok jogszerű voltára – jellegüknél fogva alkalmasak arra, hogy azokat szélsőséges személyek vagy csoportok jogellenes cselekmények” – akár államellenes cselekmények – elkövetésére használják fel. „Ezáltal a békés és törvényes tüntetés tömegzavargássá alakulhat át, melyben a résztvevők – tekintet nélkül eredeti szándékukra – akár puszta jelenlétük miatt is bűncselekmények elkövetőjévé válhatnak. A bírói gyakorlat szerint aki jelen van egy bűncselekmény elkövetésénél, és jelenléte szándékerősítő hatással lehet a bűncselekmény elkövetőjére, pszichikai bűnsegédként maga is a bűncselekmény elkövetőjévé válik. Ezért a tömegzavargásokban való passzív részvétel is elkövetési magatartásnak minősül.”

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet elnöke, Dénes Balázs elmondta: a közlemény „akár fenyegetésként is értelmezhető”. Szerinte nincs olyan bíróság ma Magyarországon, amely békés tüntetőket csak azért, mert vannak, akik nem békés szándékkal tüntetnek, rendkívül súlyos államellenes bűncselekményekkel kapcsolatban perbe fogna.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) “nem fenyeget békés tüntetőket,” (!) “csupán arra figyelmeztet, hogy az erőszakos cselekmények színhelyén az abban részt nem vevőket is veszély fenyegetheti(… tehát mégis csak fenyeget! -tj) – tudatta a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye. /MNO/

Reklámok
Explore posts in the same categories: fenyegetés, hazugság, NBH

%d blogger ezt kedveli: