A zsidókat 400 ezer forint nem alázza meg

Még az év első felében szeretné megkezdeni a kárpótlások folyósítását az Igazságügyi Minisztérium (IM) – mondta a Magyar Hírlap kérdésére Plankó Erika, a tárca főcsoportfőnöke.

planko-erika.jpgAz élet elvesztéséért járó kárpótlás összegét a jelenlegi kabinet több mint tízszeresére – 30 ezerről 400 ezer forintra – emelte, ez az idei költségvetési törvényben is szerepel. A “jóvátételről” szóló végrehajtási rendeletet szerdai ülésén fogadta el a kormány. A politikai üldözöttek halála után járó pénzt egy összegben, készpénzben kapják meg az érintettek. A jogosultságban nincs változás, a kárpótlás továbbra is az elhunyt özvegyét, gyermekét vagy szülőjét illeti meg. Ha ők már elhunytak, az összeg felét az érintett testvére kaphatja meg.
Plankó Erika emlékeztetett arra, hogy új kérelmek benyújtására már nincs lehetőség, a jóvátételt azok kaphatják meg, akiknek igényét még 1997-ben jóváhagyta a Központi Kárrendezési Iroda. Ekkor mintegy 116 ezer pozitív határozat született.

Emlékezetes: a politikai üldözöttek életvesztése után járó kárpótlást a Fidesz-kormány 30 ezer forintban állapította meg. Ezt a döntést az Alkotmánybíróság 2000-ben alkotmányellenesnek nyilvánította, és a rendelkezést visszamenőlegesen megsemmisítette.  A Mazsihisz örömmel fogadja, hogy végre pont kerül “a megalázó 30 ezer forintos kárpótlás” ügyére – nyilatkozta Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató. A kormány döntése azért is fontos, mert a kedvezményezettek, akiknek átlagéletkora 70-80 év, így még hozzájuthatnak a kárpótlás összegéhez, mutatott rá.  /Magyar Hírlap Online/

bullet.gifMegjegyzés — A lényeg: a pénz semmiképpen ne ‘penészedjen’ az államkasszában! Mert mit kezd vele a 70-80 éves? Örökli a rokonság! Ez a magyar adófizetőknek (116000×400000) 46.400.000.000 Ft.-azaz 46,4 milliárd forintjába kerül!  bullet.gif

Explore posts in the same categories: Társadalom

%d blogger ezt kedveli: