“Emberek” és a budapesti Parlament

«Példaképeink» a képviselők parlament1.JPG

A budapesti Parlamentben készített felvételeket, a mellékelt szöveggel együtt egyik olvasónk küldte be. A képek önmagukért beszélnek. Nagyon csúnya szavakkal beszélnek. parlament3.JPGEgyetlen szó jut az eszünkbe: UNDORÍTÓ! Vajon milyen lehet ezeknek a képviselőknek a lakása? Disznóól?

Szotyolahéj, használt rágógumi, üres üveg, műanyag pohár, banánhéj, papírszemét, almacsutka, csokipapír, narancshéj, gumióvszer. Mindez nem egy lelátó a focimeccs végén, hanem a parlamenti ülésterem szavazás után. A szemetet eltakarító szolgálat alkalmanként 10-20 zsák (!) szemetet szed össze.
parlament4.JPG
A házszabály nem tiltja, hogy a képviselők egyenek és igyanak az ülésteremben, vagy hogy maguk alá dobálják a szemetet. Ezért az ülésvezető, ha látja mi történik a padsorban, nem tehet semmit. Az Országgyűlés egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselője a Hírszerzőnek azt mondta: «volt már rá példa, hogy rászóltak az ülésteremben uzsonnázó képviselőre, de neki állt feljebb, úgyhogy ennyiben maradt a dolog. Ez azért mégsem óvoda, hanem a magyar parlament.» Ami azonban nem mindig látszik.

parlament5.JPGA szolgálatban lévő nyolc terembiztos háromnegyed óra alatt 16 zsák (!) szemetet szedett össze. Amikor nincsenek szavazások, “csak” 5-10 zsák telik meg. A padsorokban a gyakran összetépett papírszemét mellett rengeteg üres üveget, papírpoharat, üdítős dobozt, péksüteményes zacskót, narancs- és banánhéjat, csoki- és szaloncukor-papírt, valamint almacsutkát hagytak maguk alatt a képviselők. Tapasztalatunk szerint a frakciótagok szemétlerakóként használják azokat a helyeket, ahol nem ül senki, vagy ahol nincs is pad.

A terembiztosi szolgálat munkatársainak elmondása szerint volt már ennél
rosszabb napjuk is, például amikor a padra ragasztott rágógumikat (!) vakarták le, vagy amikor kézzel szedegették össze a szotyolahéjat (!!), és elıfordult, hogy 20 zsák szemetet, valamint egy egyébként használatlan gumióvszert gyűjtöttek be.

“Itt felnőtt emberek vannak, 386 felnőtt magyar polgár” – mondta megkeresésünkre karját széttárva Szili Katalin. Az Országgyőlés elnöke munkatársunktól szerzett tudomást arról, hogy “háztartási hulladék” is marad bőven az ülésteremben. Szerinte a terembiztosok láthatatlan és szorgalmas munkáját dícséri, hogy 16 év után most derült csak ki, mit hagynak maguk után a képviselők.

Reklámok
Explore posts in the same categories: Társadalom

%d blogger ezt kedveli: