A mi túlélőink beszélnek

clipart_tech_audio1.gif

▐ A hangfelvétel a hazai Pannon Rádió adásában hangzott el, 2002-ben. A magyar asszony 1944-45 telén, mint kisgyermek élte át az elszabadult szovjet horda szörnyűségeit.

▐ Kanadában egyetemi éveimben a történelemórákon osztálytársam «Ágnes» büszkén, hálatelten mesélte élményeit, amikor Magyarországot ‘a szovjetek felszabadították’. A baj csak akkor ütött be, amikor az órán én is elmondtam, hogy az éremnek van egy másik, sokkal véresebb oldala is, amiért nincs a magyar népnek oka hálálkodni. A tanév hátralévő idejében Ágnes soha többé nem szólt hozzám. — A szovjet hordának kiszolgáltatott magyarság részére nem volt védelmet nyújtó «Gettó», és arról sincs tudomásunk, hogy orosz katonák zsidó nőkön, lányokon nemi erőszakot követtek volna. –TJ

barbed_w.gif

És akikért mindez megtörtént…

hammersickle.gif«Hála, mély és leboruló hála…» A dicsőséges Vörös Hadseregnek

▐ Tallózás a magyarországi zsidóság star.gifÚJ ÉLET c. lapjából

hammersickle.gif1945. november 1. — «Mindenek előtt köszönet és hála a felszabadító Vörös Hadseregnek, mert a végső pusztulásra ítélt pesti stockler.jpgzsidóság valóban életét köszönheti a győzedelmes orosz katonáknak, s ezt feledni soha nem fogjuk.» — Stöckler Lajos és a Pesti Izraelita Hitközség és Országos Iroda elnöke.

hammersickle.gif1945. november 27. — «A Vörös Hadseregben minden zsidó a Szovjetért harcolt. A magyarországi zsidóknak tudniok kell, hogy életüket egyedül a Vörös Hadseregnek köszönhetik.» —Ilya Ehrenburg.

hammersickle.gif1946. április 4. — «Április 4-e a fel-, és megszabadulás nagy napja, örömünnep. Most egy esztendeje szabadította fel a hatalmas áradatként előretörö, hömpölygésben semmivel fel nem tartóztatható Vörös Hadsereg teljes egészében Magyarországot. Budapest és az ország boldogan, megkönnyebbülten lélegzett fel. Hála, mély és leboruló hála mindezekért a felszabadító seregnek, a sereg minden tábornokának, tisztjeinek és közlegényének. De a legnagyobb hála és kösöznet Sztálin generalisszimusznak, aki ezeket a mérhetetlen arányú, lenyűgöző mentőcsapatokat útnak indította…» — ÚJ ÉLET.

Reklámok
Explore posts in the same categories: 1944-45, Történelem, zsidóság

%d blogger ezt kedveli: