Az MSZP Washington láncoskutyája?

chained-dog.jpg▐ A közép- és kelet-európai NATO-országok közül csak Magyarország nem írta alá az amerikai vízumtörvényt bíráló nyilatkozatot. Tiltakozás helyett hazánk külön levélben biztosította a washingtoni kormányzatot odaadásáról és elkötelezettségéről. Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Csehország úgy látja, “Washington nem tartja tiszteletben ezen országok hozzájárulását a globális biztonság megteremtéséhez.”

A külügyminisztérium szóvivője szerint Magyarország [Nem Magyarország, hanem a budapesti trockista-kormány nem írta alá! –tj] azért nem írta alá a vele együtt lobbizó hat NATO-tagállam közös nyilatkozatát az amerikai vízummentesség kibővítéséről szóló törvényről, mert “az nem mindenben egyezik a magyar állásponttal.” Odze György külügyi szóvivő a magyar álláspontot megismételve elmondta: “Magyarország szerint a vízummentesség elnyerése hosszú folyamat, amelynek még az elején vagyunk.” A távirati iroda azon kérdésére, milyen hatással lehet a további közös lobbizásra az, hogy Magyarország a hét állam közül egyedüliként nem írta alá a nyilatkozatot, Odze György azt mondta: “még vizsgálják a kérdést.”

Pedig még fizettünk is érte — Májusban derült ki, hogy Magyarország is igénybe veszi havi 5000 dollárért a washingtoni “Dutko Worldwide” tanácsadó cég szolgálatait a vízummentesség ügyében történő lobbizás érdekében. A cég arra kapott megbízást, hogy kapcsolatot tartson fenn washingtoni kongresszusi képviselőkkel és közreműködjön olyan törvény elfogadtatásában, amely vízummentességet biztosít majd az érintett EU-országoknak.

G. W. Bush augusztus 3-án írta alá a törvénymódosítást, amely vízummentességet ad minden szövetséges országnak, ahol az elutasított kérelmek aránya 10 százalék alatt van. A korábbi 3 százalékos szabályhoz képest ez előrelépés.

Jelenleg 27 ország polgárai utazhatnak vízum igénylése nélkül az Egyesült Államokba, kelet-Európa más országaihoz hasonlóan a magyarok 100 dolláros igénylési díj fizetési díj ellenében, és egy interjút követően indulhatnak a tengerentúlra. [hirtv.hu/MTI/radio.hu/index]

Reklámok
Explore posts in the same categories: Magyar szemmel, Politika

%d blogger ezt kedveli: