Január 21. az engedetlenség napja

▐ Egyre nyilvánvalóbb, és egyre többen mondják is, hogy be kell avatkozni az egészségügy átalakításának menetébe, aminek jelenleg napirenden lévő pontja az egészségbiztosítási törvény. Az alábbiakban egy megvalósítható és megvalósítandó ötlet következik, melynek orvosokhoz és betegekhez való eljutásához, átgondolásához, az egységes cselekvéshez az internet világában is kb. 2 hét szükséges. Ez indokolja, hogy ez ügyben az orvosok és betegek együttes fellépésére javasolt időpont január 21-e legyen, de természetesen hamarabb is megkezdhető. Az idézett törvény esetében az újabb parlamenti szavazás időpontja február 11, tehát a január 21-e ehhez is illeszkedik a véleményformálás lehetőségével.
A sokat emlegetett állampolgári engedetlenség kinyilvánítására van egy (utolsó) olyan lehetőség, ami sem sztrájkhelyzettel nem fenyeget, nem befolyásolja (ellenkezőleg: javítja) az egészségügy működőképességét, anyagi kárt nem okoz, és még az orvostársadalom megosztottságát sem lehet felhozni kifogásként. (A vizitdíj ügyében ugyanis jól megtervezetten – anyagi alapon – előre megtörtént az orvosok csoportjainak szembeállítása.)
Bár az egyértelműen betegellenes egészségbiztosítási törvény megakadályozására most több érdemleges szakmai és civil megmozdulás kezdődött, az orvosok és betegek együttes véleménynyilvánítására, a címben szereplő állampolgári engedetlenség megmutatására egy sajátos lehetőség kínálkozik. A most beköszöntött 2008-as év újabb adminisztrációs terhet rótt az orvosokra, ami egyúttal szánalmas, nevetséges, körülményes és legfőképp értelmetlen. Ez pedig az orvosnak a számlaadási illetve elszámolási lista átadási kötelezettsége, ami immár valamennyi orvost terhel körzetben, rendelőintézetben és kórházi osztályokon. Aki még nem találkozott vele: pl. a rendelőintézeti orvosnak a számítógépes orvosi vélemény mellett egy külön lapon  ki kell nyomtatni az elvégzett beavatkozások pontértékeit, azt beszorozva a pontszám szorzójával, ez adja a vizit forintértékét, miközben a betegnek természetesen nem kell fizetnie, de alkalmas a beteg megzavarására. Mintha a háttérben az munkálna, hadd lássa a beteg, hogy mennyibe is kerül az ellátása. Tehát a pénzzel való játszadozás (a valós orvosi munka helyett) már a rendelés elején megkezdődik a vizitdíjjal, majd a végén a gyógyító szó és reményt keltő elbúcsúzás helyett egy, a beteg számára többnyire nehezen értelmezhető számlát is a kezébe kell nyomni. A bajokat tetézi, hogy ezt az orvosnak és a betegnek is alá kell írnia, az aláírás pedig a rendszer elfogadását, támogatását jelenti. De: ugyanezen aláírásnak a beteg általi megtagadása végre felhívhatja az egészségügyi kormányzat figyelmét arra, hogy nem vagyunk kötelesek bármilyen íróasztal mellett született, esztelen intézkedést teljesíteni, ahogyan az orvos nem kényszeríthető az orvosi esküjével vagy a józan gondolkodással ellentétes cselekedetre sem.
Kívánatos, hogy a jelen helyzetet az orvosok magyarázzák el betegeiknek, és ők maguk is kezdeményezzék az aláírás megtagadását. Ha ez 2008. január 21-étől kezdődően egységesen megvalósul, igazi tükre lehet az ország véleménynyilvánításának.
E sorok írója visszajelzést vár orvoskollégáitól, külön jelezve azt, ha valaki a televízió, rádió vagy újság nyilvánosságát is vállalja, mert a média érthető érdeklődést tanúsít, helyi és országos szinten is megszólalást fog biztosítani.

Dr. Nagy Attila
PhD., urológus és patológus szakorvos
Elérhetőség: drnagyattila@yahoo.co.uk
Mobil tel.: 076 70 252 2831

Reklámok
Explore posts in the same categories: egészség, Magyar szemmel, Társadalom

%d blogger ezt kedveli: